Trentino-Alto Adige

Trentino-Alto Adige is in korte tijd uitgegroeid tot de beste witte wijnregio van Italië. Al zijn de rode wijnen ook zeker het ontdekken waard! Het klimaat is uniek tussen de Alpen en de Middellandse zee, de kwaliteit van de bodem is zeer goed.
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een druif
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Enig resultaat

Wijnen uit Trentino-Alto Adige

Wijnen uit de Italiaanse regio Trentino-Alto Adige, ook wel Trentino-Sud-Tirol genoemd staan bekend om hun kwaliteit en diversiteit. De regio is gelegen in het noordoosten van Italië, aan de grens met Oostenrijk en Zwitserland. Het gebied is uniek vanwege zijn geografische ligging in de Alpen en de invloed van zowel het Middellandse Zee-klimaat in het zuiden als het continentale klimaat in het noorden.

Witte wijnen uit Trentino-Alto Adige

De regio produceert zowel witte als rode wijnen, maar staat vooral bekend om zijn witte wijnen vanwege de koelere klimatologische omstandigheden. De witte wijnen behoren tot de meest gewaardeerde witte wijnen van Italië vanwege hun frisheid, zuiverheid en elegantie. Enkele van de meest voorkomende druivensoorten die in Trentino-Alto Adige worden verbouwd voor witte wijn zijn:

Pinot Grigio: Deze druivensoort gedijt goed in het koele klimaat van Trentino-Alto Adige. Pinot grigio is een druif met een voorkeur voor koudere gebieden, maar wordt overal met warme armen ontvangen. Onze Tramin Pinot Grigio is heerlijk vol van smaak en de perfecte zomerwijn. De Tramin Pinot Bianco Moriz  heeft weer juist een wat meer frisser karakter en heerlijk als borrelwijn. De wijnen hebben vaak een lichtgele kleur en tonen van rijp fruit, bloemen en soms wat kruidigheid.

Gewürztraminer: Deze aromatische druif geeft wijnen met een karakteristiek bloemig en kruidig aroma. De wijnen kunnen variëren van droog tot zoet en hebben vaak een uitgesproken smaakprofiel.

Chardonnay: Chardonnay doet het erg goed in deze regio. De chardonnay-wijnen zijn meestal fris en fruitig, met tonen van appel, citrus en een subtiele hint van eikenhout.

Rode wijnen uit Trentino-Alto Adige

Voor rode wijnen worden er in Trentino-Alto Adige zowel inheemse als internationale druivensoorten gebruikt. Enkele belangrijke rode druivensoorten zijn:

Lagrein: Deze inheemse druif gedijt goed in de regio en levert wijnen op met een diepe kleur en stevige tannines. De smaakprofielen variëren van donker fruit tot kruidigheid en soms zelfs een lichte bitterheid.

Teroldego: Een andere inheemse druivensoort die voornamelijk wordt verbouwd in Trentino. Teroldego-wijnen hebben doorgaans een diepe paarse kleur, levendige zuren en tonen van donkere bessen, kruiden en chocolade.

Merlot: Hoewel merlot geen inheemse druif is, wordt hij veel verbouwd in Trentino-Alto Adige vanwege het gunstige klimaat. Merlot-wijnen uit de regio hebben vaak een goede structuur, zachte tannines en tonen van rijp rood fruit.

De rode wijnen uit Trentino Alto-Adige kenmerken zich door veel frisheid en sappig fruit. De autochtone druiven Lagrein en Teroldego zorgen voor heel specifieke wijnen die net even wat anders bieden. Kruidiger, wat meer kleur en liche tannines maar altijd spatzuiver.

Trentodoc – Een populaire mousserende wijn uit Trentino

Naast deze druivensoorten produceert Trentino-Alto Adige ook mousserende wijnen, zoals de beroemde Trentodoc, die volgens de traditionele methode worden geproduceerd. Dit is dezelfde wijze waarmee ook champagne wordt gemaalt. Bij Casa del Vino hebben o.a. Ferrari Maximum Brut Blanc de Blancs in het assortiment.

In Trentino-Alto Adige heeft 98% van de wijngaarden de DOC-kwalificatie

Trentino-Alto Adige is één van de kleinste wijnstreken van Italië en maar circa 5.200 ha is beplant met wijnstokken. Dit is slechts 0,5% van de totale Italiaanse wijnproductie. Echter 98% van de wijnen heeft een DOC classificatie. Dat zegt iets over de kwaliteit. Zo’n hoog percentage komt nergens ter wereld voor.

In Alto-Adige verbouwt men 20 verschillende druivenrassen, een heel groot aanbod wat nergens anders ter wereld binnen één gebied wordt geëvenaard.  e lokale druivensoorten zijn Schiava, Lagrein, Teroldego en (Gewürz) Traminer. Daarnaast zien we ook uiteraard  veel andere koel-klimaat druiven zoals die van de pinot-familie : Pinot Grigio, Pinot Bianco en de Pinot Nero. Afhankelijk van de de rijpingsduur van de druiven  worden ze op verschillende hoogtes op de berghellingen aangeplant.