☰ MENU
Menu

Luretta

We zijn blij dat we ook de fraaie wijnen van Luretta mogen verkopen. Die zijn normaal alleen verkrijgbaar voor horeca. Wijnen met een geweldige prijs-kwaliteit verhouding. Grijp uw kans om ze ook nu gewoon thuis te proeven!
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Prijs
Prijs - slider
Prijs - inputs
Flesinhoud
Zoek op inhoud
Flesinhoud
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Alcoholpercentage
Zoek op alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Jaargang
Zoek op jaargang
Jaargang
Duurzaam
Duurzaam
Smaak
Smaak
Speciaal
Speciaal
Luretta

Wijnhuis Luretta: Biologische Perfectie in Emilio-Romagna

In de late jaren tachtig begon de familie Salamini aan een ambitieus wijnavontuur. Ze kochten grond rondom hun dorp Gazzola en plantten daar druivenstokken. Het wijnhuis kreeg de naam Luretta, vernoemd naar het dal van de rivier Luretta in de heuvels boven Piacenza, in het noordwesten van Italië, regio Emilio-Romagna. De wijngaarden liggen verspreid over de heuvels en andere rivierdalen, waar de grote biodiversiteit en gevarieerde ondergrond zorgen voor uitstekende groeicondities. De kleigronden rondom Gazzola zijn ideaal voor autochtone druivensoorten zoals malvasia di candia voor witte wijnen en de barbera en bonarda voor rode wijnen.

Ambitie voor Topkwaliteit

De liefde van Lucio Salamini en zijn vader voor topwijnen uit Frankrijk is zichtbaar in hun keuze van druivensoorten. Naast de lokale variëteiten, hebben ze ook cabernet sauvignon, pinot noir, sauvignon blanc en chardonnay aangeplant. Vooral de chardonnay en sauvignon blanc gedijen goed op de kalkrijke bodem van de Cardass-heuvel, waar twee hectaren van de hoogste kwaliteit wijngaarden liggen. De familie streeft ernaar wijnen te produceren die internationaal erkend worden voor hun kwaliteit. Na een turbulente start heeft Luretta een unieke stijl ontwikkeld die de typiciteit van het terroir en de druivensoorten tot uitdrukking brengt.

Biologisch en Bekroond

Lucio Salamini benadrukt het belang van biologische landbouw voor het produceren van de beste druiven. ‘We willen uitstekende wijn, dus de best mogelijke druiven. Daarom werken we biologisch’, zegt hij. In 2012 versterkte Alberto Faggiani, voormalig wijnmaker van domein Jermann in Collio, het team. Zijn komst betekende een verdere kwaliteitsimpuls voor Luretta. Door het juiste oogstmoment te bepalen en de wijnen te laten vergisten met eigen gisten, is de kwaliteit van de Luretta-wijnen aanzienlijk verbeterd. Deze inzet en passie zijn niet onopgemerkt gebleven; de wijnen van Luretta hebben inmiddels verschillende prijzen gewonnen, wat hun positie als topwijnhuis bevestigt.

Je kunt ergens geboren worden en je hele leven daar doorbrengen. Maar je kunt op zoek gaan naar de juiste plek om een ​​idee te cultiveren. Dit kan met respect voor traditie en het milieu, zonder een droom op te geven die verder gaat dan het gebruikelijke. Maar als je wilt vliegen, heb je vleugels nodig, geen wortels. Dit is het verhaal van een wilde veehouder.  Hij die, na een reis langs de routes van Franse wijngebieden om flessen en smaken te verzamelen, in 1988 besloot te stoppen in het gebied van de Val Luretta. Een kleine vallei aan de voet van de Apennijnen heuvels in de buurt van Piacenza. In het noordwesten van Italië.  Een oude verlaten wijngaard in een gebied tussen Piemonte en Toscane. Dit leek de juiste plek om te beginnen.

Ambitie

Waarom niet? Het idee was even duidelijk als ambitieus. Wijn op internationaal niveau produceren. Wijnen die niets te vrezen zou hebben van de concurrentie van de geweldige wijnen die hij tijdens zijn leven had geproefd. Een product dat zich met de besten kan meten. Ook makkelijk drinkbaar en aangenaam lekker. Een land  geïdentificeerd met een niet-ambitieuze wijnproductie zou wel eens de juiste plek kunnen zijn.

De omgeving was dan ook veelbelovend. Het  vertoonde een verscheidenheid aan microklimaten en oude lokale wijnstokken. Felice Salamini had de moed om de vele risico’s en de nodige investeringen het hoofd te bieden. Hij liet de winstgerichte wijncultuur die in de jaren tachtig overheerste los. Drie jaar na de eerste oogst kochten Salamini en zijn familie meer land rond de provincie Piacenza en legden ze ongeveer vijftig hectare wijngaarden aan.

En Nu ?

Lucio, de zoon van Felice, leidt vandaag aan zijn zijde het bedrijf. Met dezelfde nieuwsgierigheid en interesse in experimenteren als hij had. In een gebied men waar traditioneel champagne-achtige wijnen produceerde volgens de Charmat-methode, heeft Luretta de methode Traditionelle weer geïntroduceerd.

Het karakter van zijn wijnen komt op een onverwachte manier tot uiting met het gebruik van namen die doen denken aan literaire beelden dankzij Carla Asti, de vrouw van Felice, en haar delicate fantasie. In 2002 verhuisde het bedrijf naar het oude Momeliano-kasteel, een zeer natuurlijke omgeving voor Luretta. Lucio Salamini zet het werk van zijn vader voort onder de gewelven van de grote en pittoreske kasteelkelders, die een constant microklimaat handhaven te midden van de smaak van durmast hout van de barriquevaten en de reflecties van de rijpende flessen.