Luretta

We zijn blij dat we ook de fraaie wijnen van Luretta mogen verkopen. Die zijn normaal alleen verkrijgbaar voor horeca. Wijnen met een geweldige prijs-kwaliteit verhouding. Grijp uw kans om ze ook nu gewoon thuis te proeven!
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een druif
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Luretta

In 1993 koopt de familie Salamini zonder ervaring in wijnbouw grond rond hun dorp Gazzola en planten druivenstokken. Dat is de start van een geweldig wijnavontuur !

Ze noemen het domein naar de Val Luretta, het dal van de rivier Luretta. De wijngaarden liggen in plukjes verspreid op de heuvels, ook in andere rivierdalen. Grote biodiversiteit door de afwisselende omgeving.

De eigenaar van de wijngaard, Lucio Salamini geeft ontspannen aan dat hij lange tijd de ambitie heeft gehad de beste wijnen van Italië te maken. ‘We willen dat bereiken door de typiciteit van de gronden en druivensoorten uit te drukken in de wijn. Er is een enorm potentieel aanwezig’ geeft Lucio aan. ‘Het begint met de juiste druif op de juiste plaats. En de best mogelijke druiven die er zijn, puur. Daarom werken we biologisch.’

Met de oogst 2011 zet Lucio een vervolgstap. Hij kan zijn vriend en top-wijnmaker Alberto Faggiani aantrekken, een kwaliteitsimpuls en inspiratie. Vanaf nu gebruikt hij druifeigen gisten. Lucio heeft er slapeloze nachten van. Het effect is te merken op de kwaliteit. Prachtige wijnen van de recente oogsten.

‘DIE BODEM’…

De ondergrond in de wijngaarden is verschillend: op de klei rond Gazzole doen de autochtone druivensoorten het meer dan uitstekend: de malvasia di candia voor wit en de onder meer uit Piemonte bekende barbera en bonarda. De liefde van Lucio en zijn vader voor topwijnen uit Frankrijk zie je terug in de andere druivensoorten. Cabernet sauvignon, pinot noir, sauvignon blanc en niet te vergeten chardonnay staan aangeplant op de voor hen meest geschikte wijngaarden. Chardonnay en sauvignon blanc staan in de pure kalk op de Cardass-heuvel: twee hectaren pure klasse.

De rood-zwarte etiketten op de flessen van LURETTA vallen op. Een statement, opvallend, herkenbaar.

We zijn blij dat Casa del Vino ook de fraaie CASTEL VENTO-wijnen van Luretta mag verkopen. Die zijn normaal alleen verkrijgbaar voor horeca. Wijnen met een geweldige prijs-kwaliteit verhouding.  Gemaakt van wijngaarden op de laagste gedeelten van de vallei, met meer klei in de bodem. Krachtiger en voller, iets minder verfijning volgens Lucio.