Emilia-Romagna

Emilia Romagna is een uniek wijngebied waar veel verschillende wijnen produceert. Een mooie gastronomische wijnen tot de zoete populaire Lambrusco (die tegenwoordig echt lekker is).
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een druif
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Veel bekende Italiaanse specialiteiten komen uit Emilia-Romagna

De regio Emilia-Romagna is een gebied waar veel typisch Italiaanse specialiteiten vandaan komen. Wereldberoemd zijn Parmaham en Parmigiano-Reggiano, oftwel Parmezaanse kaas. Ook Aceto Balsamico (Balsamico azijn) komt uit Emilia-Romagna. Het is ook een van de belangrijkste wijngebieden in Italië, met veel DOC-wijnen die worden geproduceerd in de streek.

Emilia-Romagna wordt ook wel de buik van Italië genoemd

Emilia-Romagna ligt in het noordoosten van Italië, langs de Adriatische kust, ten noorden van Rome. Het is een van de meest vruchtbare gebieden van het land. Emilia-Romagna wordt wel ‘de buik van Italië’ genoemd. Bekende steden in Emilia-Romagna zijn Parma, Modena en Bologna. Hier komt de pasta Bolognese vandaan.

Uit Emilia-Romagna komen uitstekende wijnen

Emilia-Romagna is een uniek wijngebied dat uitstekende wijnen produceert. De streek is de thuisbasis van veel lokale druivensoorten die worden gebruikt om exclusieve wijnen te maken. De wijnen uit de streek zijn verschillend qua smaak, maar allemaal even heerlijk.

Bologna is zowel letterlijk als figuurlijk het centrum van Emilia-Romagna, dat zich bijna over heel Italië uitstrekt, van de Adriatische Zee in het westen, over de vlakke Po-vallei en in zuidelijke richting tot in de Apennijnen. In feite kan men de regio in tweeën delen, hoewel de grenzen niet duidelijk zijn gedefinieerd.

Emilia-Romagna is een regio die dus duidelijk uit twee delen bestaat met duidelijk verschillen. Inwoners noemen zich ofwel Emilianen of Romagnans beschouwen. Nooit beide. Hetzelfde zie je met de wijn.

Emilia

Emilia ligt in het westen en omvat de belangrijkste steden Modena, Reggio, Parma en Piacenza. Dit deel van de regio staat bekend om de productie van de Lambrusco-mousserende wijn.  Gewaardeerd door wijnliefhebbers en gehaat door wijnsnobs. Over het algemeen is de wijn die in dit deel van de regio wordt geproduceerd zoet. Dat is dan ook  de reden waarom er geen nadruk ligt op classificatie en oorsprong.

Romagna

Romagna ligt in het oosten en strekt zich uit van de Adriatische Zee, ten westen van Ferrara, zuidwaarts richting Faenza, via Forli, Ravenna, Cesena tot aan de zee bij Rimini. Dit gebied concentreert zich voornamelijk op stille wijn en bevat, naast de bekende wijnsoorten, enkele lokale bezienswaardigheden.

Het gebied omvat 20 DOC-zones, waaronder één DOCG vertegenwoordigd door de eerder genoemde witte wijn Albana di Romagna DOCG. Het ontdekken van wijnen in de regio kan echter een uitdaging zijn, omdat er voor elke zone meerdere subzones zijn waar de eisen anders zijn. De zone Colli Bolognese heeft bijvoorbeeld 7 subzones enzovoort.

2.500 jaar wijngeschiedenis

De wijngeschiedenis van de regio gaat 2500 jaar terug. Later noemden de Romeinen beide zijden van de regio Romagna vanwege de lange heerschappij over dat gebied. Emilia had deze vanwege de vitale handelsroute tussen Rimini en Piacenza, die de naam Via Emilia droeg. De route bleek bijzonder nuttig. Hij verbond regio’s met elkaar  tijdens talloze politieke geschillen.

De evolutie van wijnen in dit gebied is nogal onduidelijk (elk heeft zijn eigen weg) en zo ook het moment waarop de eigenlijke wijnproductie begon in Emilia-Romagna. We weten echter dat de Liguriërs, de vroege bewoners van de bosgebieden tussen de Po-vallei en de Apennijnen, erom bekend stonden wijn te verbouwen in het westen, en dat de Umbriërs ook wijnbouwers waren. Ten slotte weten we ook dat de Etrusken de kunst verstonden van de systematische teelt van wilde druiven.  Deze zou hebben geleid tot de rode, mousserende wijn Lambrusco.