Selva Capuzza

Selva Capuzza bestaat alweer een eeuw! Een eeuw waarin 4 generaties zich hebben ingezet voor het maken van wijn. In de loop van deze eeuw heeft men zijn uiterste best gedaan om de meest positieve en verfijnde wijn-sporen achter te laten en de eer te bewijzen aan de bescherming van de cultuur, het erfgoed, het landschap, het milieu, de identiteit en de mensen. Regelmatig worden de Lugana wijnen onderscheiden door hun fantastische kwaliteit.
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een druif
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Toont alle 3 resultaten

Selva Capuzza

Het landgoed Selva Capuzza ligt vier kilometer ten zuiden van het Gardameer is in eigendom van de familie Formentini. Het ontleent zijn naam aan de plaats waar het zich bevindt, de landelijke gebieden ten zuiden van het meer werden al in de Romeinse tijd “Silvae” genoemd. De naam “Capuzza” lijkt te zijn afgeleid van de verhoogde ligging, de top van de heuvels, de “kap” die zich op een paar honderd meter van de toren van San Martino della Battaglia bevindt.

De wijngaarden liggen in een natuurlijk amfitheater, 5 minuten ten zuiden van het Gardameer. Zij liggen op gemiddeld 60 meter boven het niveau van het Gardameer, wat betekent dat er altijd wel een verfrissend windje staat. Dit zorgt ervoor dat de wijngaarden gekoeld op een natuurlijke wijze  maar ook na regenval ook weer alles snel drooggeblazen wordt en daardoor allerlei vervelende verschijnselen als bijvoorbeeld meeldauw tegengaat. De bodems bestaan vooral uit klei vermengd met middelgrote en grote stenen die achter gelaten zijn door de gletsjers die er tijdens de laatste ijstijd hebben gelegen.

Het landgoed valt binnen drie appellaties, die dan ook alle drie geproduceerd worden: Lugana, en de wat specifiekere San Martino della Battaglia en Garda. De wijnen zijn gemaakt onder leiding van wijnmaker Luca Formentini. Er wordt enkel gewerkt met lokale druiven: Turbiana (= Verdicchio)  Tuchì voor wit en Gropello, Sangiovese, Barbera en Marzemino voor rood. Men streeft lage opbrengsten per hectare na, wat wijnen oplevert die lekker sappig en geconcentreerd zijn, met veel finesse. Hun wijnen hebben een emotionele insteek, naast de technische en professionele kant. Uitstekende allround maaltijdbegeleiders!

Naast de wijnproduktie biedt Selva Capuzza ook ruimte een breed scala van activiteiten: er is een restaurant in het oude 13e eeuwse landhuis, er zijn appartementen in een ander landhuis die men kan huren. Veel natuur met een grote diversiteit flora en fauna.  De biodiversiteit wordt op het landgoed sterk bevorderd. Er wordt gewerkt op een manier die weliswaar (nog) niet biologisch gecertificeerd is, maar in de overtuiging van de Formentini’s eigenlijk veel verder gaat. Zij vinden dat elke producent zijn eigen ecologische balans moet vinden, voornamelijk afhankelijk van de geografische locatie. In het geval van Selva Capuzza betekent dit bijvoorbeeld dat zij sinds 2010 geen enkele vorm van herbiciden gebruiken, dat daarbij alle elektriciteit op natuurlijke wijze wordt opgewekt en dat de wijn in flessen wordt gebotteld die lichter zijn dan gebruikelijk. Vooral dit laatste is een voorbeeld voor veel andere wijnbedrijven.