020-2614758 Account Wijnmandje

Turbiana

Turbiana-druiven produceren frisse witte wijnen met delicate tonen. Tot voor kort waren Lugana-wijnen stil, maar vanwege de hoge zuurgraad van het ras en de vraag naar mousserende wijnen, hebben steeds meer wijnhuizen Lugana-mousserende wijnen, charmat en klassieke methode geproduceerd.
Prijs
Wijnen per streek
Lombardia (Lombardije) (4)
Lugana (4)
Druif
Jaar

Deze druif werd lang beschouwd als gewoon een andere klonale variant van Verdicchio, maar relatief recente DNA-analyses hebben aangetoond dat het eigenlijk een heel andere variëteit is. Het werd en wordt bijna uitsluitend geteeld in het gebied rond het Gardameer in het noordoosten van Italië, en de telers daar vestigden zich prompt op de oude bijnaam Turbiana als de nieuwe officiële aanduiding van dit nieuw geïdentificeerde ras.

De algemene geschiedenis en achtergrond kan worden verondersteld dezelfde te zijn als die van de echte Verdicchio Bianco-druif. En aangezien het Gardameer in de Veneto regio Trebbiano di Luganaionligt, is het waarschijnlijk het oorspronkelijke huis (althans in Italië) van de hele Verdicchio-kraamkamer, met de verplaatsing van Verdicchio Bianco door de regio Marche later.

Als wijn deelt Turbiana veel van de algemene kwaliteiten van Verdicchio Bianco Die kwaliteiten zijn een frisse zuurgraad en een boventoon van citroen in de neus en smaak, waarbij vaak een soort bittere amandel-nasmaak achterblijft (een kwaliteit die door Italianen wordt gewaardeerd). Ze vertonen een goed terroir en worden als leeftijdswaardig beschouwd.

De bekende Italiaanse wijnexpert Ian D’Agata stelt in zijn uitstekende boek Native Wine Grapes of Italy dat “Verdicchio misschien wel de grootste witte druivensoort van Italië is”. Een opmerking die vermoedelijk ook van toepassing is op Turbiana.

 

Turbania druif