Dolcetto d’Alba

Dolcetto d'Alba is een rode wijn afkomstig uit Piedmont / Piemonte in Noord-Italië. Het is een droge, volle wijn met een karakteristieke kersensmaak. De wijn heeft een zachte zuurgraad en een mooie balans tussen zoet en zuur. De wijn is perfect om te drinken bij gerechten met vlees, kaas of pastagerechten.

Prijs
Wijnen per streek
Druif
Dolcetto (1)
Jaar

Enig resultaat

Dolcetto d’Alba is een van de zeven op Dolcetto gerichte DOC-wijnen die worden geproduceerd in de noordwestelijke Piemonte-regio van Italië. De wijn is genoemd naar de druif waarvan hij is gemaakt en het gebied waar hij is geproduceerd. Het wordt beschouwd als de meest opvallende van de door Dolcetto geclassificeerde rode wijnen, dankzij het aanzienlijke aantal kwaliteitsproducenten in de buurt. Daarnaast zijn er ook nog andere appellaties als Dolcetto d’Asti, Dolcetto di Diana d’Alba en die van Dogliani DOCG.

Dolcetto d’Alba is een droge rode wijn die bekend staat om zijn sappige fruitkarakter, lage zuurgraad en milde tannines. Over het algemeen meer bloemig dan zijn tegenhangers en niet zo gedurfd als die van de Dogliani , de aroma’s doen denken aan lavendel en viooltjes met een vleugje amandel. Net als zijn broers en zussen heeft het een karakteristieke paarsachtige robijnrode kleur, smaken van zwarte kersen omhuld met zoete kruiden en een licht bittere amandelafdronk die sterk wordt geassocieerd met wijnen die van deze variëteit zijn gemaakt. Deze eigenschappen maken het een uitstekende match met antipasti en een even fijne partner met het lokale gerecht tajarin (zelfgemaakte pasta uit de Langhe).

Het is een gemakkelijk drinkbare wijn die lange tijd werd beschouwd als de dagelijkse druppel van de lokale Langhe-gemeenschap. Het is een wijn om jong te drinken. Voor de toegevoegde aanduiding superior moet het minimaal 14 maanden gerijpt zijn.