Vermentino di Gallura

De Vermentino-druif wordt op veel plaatsen rond de Middellandse Zee gevonden, van Spanje tot Ligurië, evenals op de twee grote eilanden Corsica en Sardinië. Vermentino di Gallura is tot nu toe het enige DOCG-type van Sardinië en het type dat wordt geteeld op de beboste heuvels van Gallura, in het noordoostelijke deel van het eiland. Heerlijke Frisse wijnen en een klassieker voor bij de Pasta al Vongole.
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een druif
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Toont alle 3 resultaten

Vermentino di Gallura is de enige DOCG-benaming van Sardinië en omvat witte wijnen op basis van Vermentino uit een groot gebied aan de noordkant van het eiland. De titel had de DOC-status van 1975 tot september 1996, toen het de eerste DOCG van het eiland werd.

Een klassieke Vermentino di Gallura DOCG droge witte wijn is typisch helder strogeel met een groenachtige tint. De neus biedt een delicaat en verfrissend boeket van witte bloesems. De smaak behoudt deze bloemige stijl, uitgebalanceerd met een licht bitter randje, pittige zuren en een vleugje mineraliteit. Krachtige voorbeelden kunnen een uitstekende match zijn voor romige kip- of visgerechten, terwijl lichtere wijnen uit hoger gelegen wijngaarden een aanvulling vormen op allerlei visgerechten.

Di Gallura

De wijnen van Vermentino di Gallura zijn uiteraard gebaseerd op de druivensoort Vermentino. Dit moet wettelijk 95 procent uitmaken van elke wijn die de titel claimt. De laatste 5 procent mag bestaan ​​uit andere toegelaten niet-aromatische witte druivenrassen. Algemenere Vermentino di Sardegna DOC stelt slechts een minimum van 85 procent.

Dit geldt voor alle binnen de DOCG-regelgeving toegestane wijnstijlen. Hoewel droge versies het meest voorkomen, kan de bianco in verschillende zoetheidsniveaus zijn gemaakt. Frizzante, spumante, passito en vendemmia tardiva (late oogst) zijn ook mogelijk.  De stille wijn wordt geclassificeerd als superiore als het een minimum alcoholvolume van 13 procent bereikt, in plaats van de standaard 12.

Het stroomgebied van de DOCG beslaat de noordoostelijke hoek van Sardinië en is verrassend groot (meerdere keren groter dan die van Alghero, Vernaccia di Oristano en Malvasia di Bosa samen). Het komt ruwweg overeen met de provincie Olbia-Tempio, die zelf ruwweg overeenkomt met de historische regio Gallura; het Gallurese dialect wordt daar nog steeds gesproken. In het westen volgt de zuidelijke grens het pad van de Coghinas-rivier. De lijn buigt vervolgens iets naar het noorden rond de heuvels van Monti di Ala voordat hij de oostkust bij Posada bereikt.

In 2017 registreerde men  onder de DOCG ongeveer 1150 hectare wijngaarden. De productie in hetzelfde jaar was iets minder dan 536.000 kisten.

Vermentino di Sardegna DOC kan overal op het eiland zijn geproduceerd. De totale wijngaard overtreft die van Vermentino di Gallura slechts met 10-15 procent, hoewel de output meer dan het dubbele is.