Sardegna (Sardinië)

Voor de informele wijndrinker mag Sardinië geen belletje doen rinkelen. Dit Italiaanse wijngebied ligt niet ergens op de laars, maar op een eigen eilandje. Vergeleken met zijn grote broer Sicilië is Sardinië niet zo bekend. Het mediterrane klimaat op Sardinië leidt tot hete, droge zomers en regenachtige, natte winters. Droogte is prominent aanwezig op het eiland, vooral aan de zuidkust, dus irrigatie is vaak noodzakelijk. De temperaturen variëren aanzienlijk in verschillende delen van het eiland. In de koelere gebieden van het noorden, zoals Gallura, Anglona en Alghero, worden voornamelijk frisse, fruitige witte wijnen met elegante aroma’s en een goede structuur en zuurgraad geproduceerd. In het noorden van Sardinië, omvat de enige DOCG-zone op het eiland Vermentino di Gallura.
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een druif
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Wijnen uit Sardinië

Ongeveer 200 kilometer ten westen van de Tyrrheense kust, ter hoogte van Napels, ligt het eiland Sardinië.Een ruig landschap met veel heuvels en bergen. Net als op Sicilïe een mediterraan klimaat maar juist met veel wind. In de winter de mistral uit het noorden, in de zomer de hete sirocco uit het zuiden.

En!! Sardinie is een zogenaamde ‘Blue Zone’. Blue Zones zijn vijf gebieden op deze aardbol waar mensen beduidend ouder worden dan gemiddeld. Onderzoek gaf ook aan dat mede komt door het drinken van veel lokale wijnen.

Rode wijnen uit Sardinië

Door de o.a. Spaanse overheersing in het verleden treffen we hier veel spaanse druivensoorten aan die zich aan deze natuur hebben aangepast. We treffen hier de cannounau aan (garnacha, ofwel grenache), de carignena en de bovale (bobal).

Veel Sardeense wijnen zijn erg krachtig maar toch met veel finesse. Dat geldt ook voor de rode wijnen van de DOC Cannonau. Deze wijnen zijn intens robijnrood met een volle stevige smaak en een hint van rijpe bosvruchten.

Witte wijnen uit Sardinië

De wijn van de druif  Vermentino uit Sardïnie is een levendige witte wijn die je hier veel ziet.  Er zijn twee DOC’s, de Vermentino di Sardegna en de Vermentino di Gallura. Vermentino’s zijn vol en enigszins kruidig, vaak ziltig met aroma’s van geconfijte citroen.  Een bordje pasta vongole gaat helemaal top samen met de Villa Solais Vermentino uit Sardinië