020-2614758 Account Wijnmandje

Etna

De Etna DOC is te vinden in de uiterste oosthoek van Sicilië en omhelst de nek van de Etna – de grootste actieve vulkaan van Europa – als een soort van overhemdkraag. De Etna is een van de zestien vulkanen ter wereld die volgens de VN een hoog risico voor mensenlevens en eigendommen zou opleveren. Op een goede dag spuwt het as en stoom, en op een slechte dag kan een lavastroom de wijngaarden vernietigen. Intussen is het een uniek terroir met unieke wijnen.
Prijs
Wijnen per streek
Druif
Carricante (3)
Nerello Cappuccio (3)
Catarratto (1)
Nerello Mascalese (5)
Jaar

Etna is een Italiaanse wijn DOC die de hellingen van de vulkaan met dezelfde naam bedekt. De 3330 meter  actieve vulkaan die de noordoostelijke hoek van Sicilië domineert. De Etna DOC was de allereerste op Sicilië, gecreëerd in augustus 1968.  Negen maanden later gevolgd door die van de beroemdste wijn van Sicilië, Marsala.

De meest geproduceerde vorm van hun wijnen is de standaard Etna Rosso. een rode wijn die voornamelijk wordt gemaakt van de Nerello Mascalese-druivensoort met tot 20 procent toevoeging van Nerello Cappuccio.  Zijn “bianco”  tegenhanger is samengesteld uit ten minste 60 procent Carricante. Eventueel ondersteund door de meest aangeplante witte druif van Sicilië, de Catarratto.

Etna, Sicilië

De wijnproducerende zone van de vulkaan strekt zich uit rond de oostelijke kant van de vulkaan, van Randazzo in het noorden tot Santa Maria di Licodia in het zuiden. De hoogste wijngaarden van de Etna behoren nu tot de hoogste van Italië. Ze kunnen die van Alpine Alto Adige gemakkelijk evenaren.

De wijnproducenten van de Etna experimenteren met wijngaardlocaties die steeds verder op de hellingen van de vulkaan liggen. Dit om de effecten van de rijkere, zwartere lavastroombodems en de grotere hoogte te meten. Dit meest extreme terroir is misschien dan ook een verleidelijk en gevaarlijke locatie. En de eerste resultaten van deze wijnstokken zijn veelbelovend.

Als je bijna overal op de hellingen van de Etna naar het oosten kijkt, kun je zien hoeveel licht de glinsterende Middellandse Zee hier weerkaatst op de wijnstokken. Ze vertellen hoe het helpt om de druiven vollediger te laten rijpen, zelfs op koelere, grotere hoogten. Rijpheid is bijna nooit een punt van zorg op Sicilië. Een plaats die bovendien bekend staat om zijn hete, heldere, aanhoudende zonneschijn. De hogere hellingen van de Etna zijn bijna de enige plek op het eiland waar de temperatuur voldoende laag is. In feite, in plaats van problemen te veroorzaken, zijn de koelere temperaturen juist nuttig en bieden ze de luxe van een koeler, langer groeiseizoen.

Het internationale profiel van de Etna kreeg een bijzondere boost in 2001 toen Mick Hucknall (jawel, die van de Britse popgroep Simply Red) daar zijn wijnmakerij Il Cantante vestigde. Tegenwoordig zijn de terrassen van Alberello-getrainde bush-wijnstokken van ouderdom en hebben ze bijgedragen aan het stijgende populariteit van de Etna-wijnen.