Etna

De wijnen van de Etna zijn geliefd onder wijnkenners vanwege de unieke combinatie van klimaat, bodem en druivensoorten. De wijnen van de Etna zijn vaak complex, met aroma’s van kruiden en mineralen. Ze zijn vaak stevig en rijk van smaak.
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een druif
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

De wijnen van de Etna zijn geliefd onder wijnkenners vanwege de unieke combinatie van klimaat, bodem en druivensoorten. De Etna is een vulkaan op Sicilië, waarvan de bodem bestaat uit zwarte as. Het gebied rond de vulkaan heeft een mediterraan klimaat met veel zon en droge lucht. De wijnstokken worden vaak op steile hellingen geplant. Sommige wijnen zijn zelfs gemaakt van druiven die op hoogte worden geoogst. De Etna-wijnen zijn vaak complex, met aroma’s van kruiden en mineralen. Ze zijn vaak stevig en rijk van smaak. De wijnen worden vaak gemaakt van de lokale druivensoorten Nerello Mascalese, Nerello Cappuccio, Carricante en Catarratto.

De wijnen van de Etna hebben het kwaliteitslabel DOC. De Etna DOC was de allereerste DOC op Sicilië, gecreëerd in augustus 1968.  Negen maanden later gevolgd door die van de beroemdste wijn van Sicilië, Marsala.

De meest geproduceerde vorm van hun wijnen is de standaard Etna Rosso. een rode wijn die voornamelijk wordt gemaakt van de Nerello Mascalese-druivensoort met tot 20 procent toevoeging van Nerello Cappuccio.  Zijn “bianco”  tegenhanger is samengesteld uit ten minste 60 procent Carricante. Eventueel ondersteund door de meest aangeplante witte druif van Sicilië, de Catarratto.

Etna, Sicilië

De wijnproducerende zone van de vulkaan strekt zich uit rond de oostelijke kant van de vulkaan, van Randazzo in het noorden tot Santa Maria di Licodia in het zuiden. De hoogste wijngaarden van de Etna behoren nu tot de hoogste van Italië. Ze kunnen die van Alpine Alto Adige gemakkelijk evenaren.

De wijnproducenten van de Etna experimenteren met wijngaardlocaties die steeds verder op de hellingen van de vulkaan liggen. Dit om de effecten van de rijkere, zwartere lavastroombodems en de grotere hoogte te meten. Dit meest extreme terroir is misschien dan ook een verleidelijk en gevaarlijke locatie. En de eerste resultaten van deze wijnstokken zijn veelbelovend.

Als je bijna overal op de hellingen van de Etna naar het oosten kijkt, kun je zien hoeveel licht de glinsterende Middellandse Zee hier weerkaatst op de wijnstokken. Ze vertellen hoe het helpt om de druiven vollediger te laten rijpen, zelfs op koelere, grotere hoogten. Rijpheid is bijna nooit een punt van zorg op Sicilië. Een plaats die bovendien bekend staat om zijn hete, heldere, aanhoudende zonneschijn. De hogere hellingen van de Etna zijn bijna de enige plek op het eiland waar de temperatuur voldoende laag is. In feite, in plaats van problemen te veroorzaken, zijn de koelere temperaturen juist nuttig en bieden ze de luxe van een koeler, langer groeiseizoen.

Het internationale profiel van de Etna kreeg een bijzondere boost in 2001 toen Mick Hucknall (jawel, die van de Britse popgroep Simply Red) daar zijn wijnmakerij Il Cantante vestigde. Tegenwoordig zijn de terrassen van Alberello-getrainde bush-wijnstokken van ouderdom en hebben ze bijgedragen aan het stijgende populariteit van de Etna-wijnen.