Vin Santo

Vin Santo is een Toscaanse klassieker. Een dessertwijn met een geconcentreerde karakteristieke smaak. De wijn is amberkleurig, half zoet en vol en romig van smaak met veel fruit en iets notigs. Eén van de specialiteiten van deze streek. Vin Santo betekent letterlijk ‘heilige wijn’.
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een druif
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Enig resultaat

Vin Santo: een zoete Toscaanse klassieker

Vin Santo is een dessertwijn uit Toscane met een karakteristieke smaak, één van de specialiteiten van deze streek. Hij ligt in dezelfde streek als waar de rode chianti’s vandaan komen. de naam betekent letterlijk ‘heilige wijn’. Deze naam heeft de wijn gekregen omdat het vroeger als miswijn werd gebruikt. De wijn is amberkleurig en half zoet en vol en romig van smaak met veel fruit en iets notigs. Klassiek is om de Vin santo te drinken bij Cantucini koekjes.

De wijn wordt al eeuwen op dezelfde manier gemaakt. Het is een specialiteit uit Toscane. Hij wordt gemaakt van de druivensoorten Malvasia bianco en Trebbiano. Na de pluk worden de druivenranken gedurende 3 tot 4 maanden in een schuur opgehangen om de druiven te laten indrogen. Door dit indrogingsproces verliezen de druiven veel vocht, waardoor geconcentreerd sap met veel smaak overblijft en het suikergehalte toeneemt. Tussen 1 december en 31 maart mag de Vin Santo verder worden verwerkt. De wijn rijpt minstens 3 jaar op kleine houten vaten van diverse houtsoorten (eik, kers en kastanje).

De heilige wijn wordt geproduceerd in verschillende geclassificeerde zones in Toscane, waaronder de Chianti en de wijnregio’s Carmignano, Sant’Antimo en Montepulciano. Op deze vier plaatsen heeft de vin santo zijn eigen DOC, maar wordt ook gedekt door andere DOC’s, waaronder Pomino, Bolgheri en Elba. Andere voorbeelden zijn te vinden in Umbrië, Veneto (met name in Gambellara) en Trentino, waar het wordt gemaakt van Nosiola

De ideale drinktemperatuur  ligt tussen 11 en 14 graden. Je serveert hem  een wat kleiner wijn of port glas.