Umbria (Umbrië)

Prijs
Wijnen per streek
Orvieto (1)
Druif
Cabernet Sauvignon (1)
Grechetto (1)
Merlot (1)
Sangiovese (1)
Sauvignon Blanc (1)
Vermentino (1)
Jaar

Toont alle 2 resultaten

Umbrië is een regio in centraal Italië. Het ligt in de vallei tussen de rivier Tiber en het stuwmeer Lago di Corbara. Umbrië is rijk aan oude ommuurde heuvelstadjes met steile straatjes die getuigen van een rijke cultuurgeschiedenis. Dit “groene hart van Italië” grenst in het westen aan Toscane, in het oosten aan de Marken en in het zuiden aan Lazio.

Mediterraan klimaat

Umbrië heeft een zacht mediterraan klimaat waar de zomers droog en zonnig zijn. De winters zijn behoorlijk koud en nat, zeker op grotere hoogte in de Apennijnen. In deze regio wordt al duizenden jaren wijn gemaakt vanwege de gunstige omstandigheden. De heuvels met een goede blootstelling aan de zon, de rijkdom aan rivieren, het continentale klimaat en bodemstructuur van kleiachtig kalksteen. De Umbrische wijnboeren zijn trots op hun oude en rijke traditie van wijn maken. Zij produceren samen 1 miljoen hl wijn op een oppervlakte van 16.500 ha. Umbrië is een bijzondere wijnregio met veel diversiteit, kwaliteit en authentieke wijnen.

Wijnen uit Orvieto

Verreweg de meest bekende en verkochte wijn uit Umbrië is de witte Orvieto en Orvieto Classico. Dit zijn witte DOC wijnen die uitsluitend geproduceerd worden in de Italiaanse gemeente Orvieto in de streek Umbrië. Daarnaast is er ook nog een onderscheid tussen de gewone Orvietowijn en de Orvieto Superiore, die een iets hoger alcoholpercentage dient te hebben. Tegenwoordig wordt in Orvieto vooral een droge wijn geproduceerd.

Naast de genoemde wijnvarianten voorzien de productieregels ook twee verschillende zoete stijlen van Orvieto. De eerste is vendemmia tardiva: een zoete wijn op basis van laat geoogste druiven (die een veel hoger suikergehalte hebben). De tweede mogelijkheid is muffa nobile: zoete wijn op basis van druiven die edele rotting (botrytis cinerea) ondergaan hebben.