☰ MENU
Menu

Umbria (Umbrië)

De wijnen uit Umbria vallen op door hun complexe smaakprofiel. Rode wijnen, vooral die op basis van Sangiovese en Sagrantino, bieden diepe, krachtige smaken van zwarte kersen, pruimen en specerijen. Witte wijnen, gedomineerd door Grechetto, presenteren zich met verfrissende citrustonen en een uitnodigende mineraliteit. De evenwichtige zuurgraad en harmonieuze tanninestructuur kenmerken de smaakervaring van Umbria-wijnen.
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Prijs
Prijs - slider
Prijs - inputs
Flesinhoud
Zoek op inhoud
Flesinhoud
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Alcoholpercentage
Zoek op alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Jaargang
Zoek op jaargang
Jaargang
Duurzaam
Duurzaam
Smaak
Smaak
Speciaal
Speciaal
umbria

Umbria (Umbrië)is een van de onbekendere regio’s van Italië. Het ligt eigenlijk letterlijk in de schaduw van het bekende Toscane. Centraal gelegen in Italië, en grenzend aan Toscane, de Marken, de indrukwekkende bergketen de Apennijnen en de regio Lazio. Onterecht dat de wijnen vaak ook pas na de Toscaanse komen.

Uiteraard hebben de Etrusken en de Romeinen  de basis gelegd voor de hedendaagse wijnbouw. Waar de regio vroeger vooral bekend stond om de witte wijnen uit de Orvieto regio, zijn er tegenwoordig ook uitstekende rode wijnen uit Umbrië. Er zijn zelfs twee DOCG wijnen in de regio: de Montefalco Sagrantino en de Torgiano Rosso Riserva. Verder kent het gebied 13 DOC wijnen.

Voor de witte wijnen in Umbrië wordt er vooral gebruik gemaakt van de Grechetto en de Malvasia druiven. De rode wijnen bestaan vooral uit de Sangiovese druif en de streekeigen Sagrantino druif.

Zoals eerder gezegd, de meest bekende en verreweg ook het meest geproduceerd is de witte Orvieto; zowel de Orvieto DOC en als de Orvieto Classico DOC. We praten dan over de secco; de droge witte, gemaakt van de vooral van grechetto-druif. Er is ook een zoete variant, de Abboccato.

De interessantste rode wijnen uit Umbria(Umbrië)  zijn de Torgiano en de Montefalco. Heerlijk bij een gebraden duifje of pasta al tarufi neri, zwarte truffels!