Aglianico

De druif Anglianico komt voornamelijk voor in het zuiden van Italië. In Basilicata en Campania wordt deze druif het meest verbouwd.
Speciaal
Prijswinnaar (2)
Wijnen per streek
Basilicata (4)
Aglianico del Vulture (3)
Campania (1)
Taurasi (1)
Puglia (1)
Show more Show less
Druif
Jaar
Prijs

Toont alle 6 resultaten

Aglianico: topdruif uit het zuiden van Italië

aglianico druif

De druif Anglianico komt voornamelijk voor in het zuiden van Italië. In Basilicata en Campania wordt deze druif het meest verbouwd. De druif heeft een donker gekleurde dikke schil. In Campania wordt de druif ook wel Uva Nero genoemd. Aglianico loopt vroeg uit, maar rijpt heel laat. Soms kan ze pas in november geoogst worden.
De aroma‘s in de betere wijnen gemaakt van de Aglianico druif zijn kers, pruim, groene tabak, zwarte peper, chocola. De wijnen hebben dus een mooie complexiteit in geuren en samen, daarom wordt de aglianico ook wel de Barolo van het zuiden genoemd.

Aglianico del Vulture DOCG en Taurasi DOCG

Op de hellingen van de Monte Vulture (een uitgedoofde vulkaan in de regio Basilicata) en de vulkanische bodems van Avellino in Campanië worden de beste wijnen gemaakt van deze druif. Hier komen de beste Aglianico wijnen vandaan – de Aglianico del Vulture en de Taurasi. De hebben beide de hoogste kwaliteitsaanduiding van Italië: DOCG. Deze wijnen kunnen ook lang bewaard worden.

Eén van de oudste Italiaanse druivensoorten

De Aglianico is een van de oudste Italiaanse druivensoorten. Men vermoedt dat al in de 7e eeuw voor Christus de druif uit Griekenland naar Italië is gebracht. De Grieken hebben in die tijd nederzettingen op Sicilië gesticht. Er werd mogelijk de beroemde wijn Falernum van gemaakt, waar de Romeinen verzot op waren (tot de 4e eeuw na Chr. werd deze ‘de wijn van de Cesars’ genoemd, vandaar oa.de naam Uva Nero). Of het is een kloon of voorvader van deze druif geweest, want in 2001 heeft de universiteit van Milaan via DNA-onderzoek uitgewezen, dat de druif geen enkel verwantschap vertoont met bekende Griekse druiven van nu.