Basilicata

Het land van de wijnstreek Basilicata heeft alles in huis voor fijne en leeftijdswaardige rode wijnen. Als het echter om wijnen in Italië gaat, staan wijnen van hier niet bovenaan de lijst. Het is nog onontdekt gebied voor wijnliefhebbers. Het wijngebied Basilicata is een van de kleinste wijnbouwgebieden van Italië. Ze zijn bijna uitsluitend te vinden rond de uitgedoofde vulkaan Vulture in het noordoosten van de regio. De Aglianico del Vulture Superiore DOCG is de enige wijn die bekend is buiten de grenzen van de regio. Zonder de naam Superiore is het een DOC-wijn.
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een druif
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Toont alle 4 resultaten

Bekijk alle wijnregio’s van Italië

Wijnen uit Basilicata

Basilicata is een kleine wijnregio in het zuidwesten van Italie. Tegelijkertijd ook een economisch arme regio. De wijngaarden liggen op de steile hellingen van gedoofde vulkanen en hebben daardoor een duidelijk mineraal karakter.  Echter niet meer 2% van de wijn uit Basilicata heeft een DOC status. De economische activiteit is beperkt en dat geldt ook voor de wijnbouw. De omstandigheden zijn echter juist wel zeer goed om kwaliteitswijnen te maken. Het is droog, bergachtig en veel wijngaarden liggen op löss of op een vulkanische bodem. In dit ruige landschap is niet eenvoudig werken voor de wijnboeren. Ze binden hun druivenstokken aan palen met een draadframe om ze optimaal te kunnen laten rijpen. Machinaal oogsten is er niet bij.

De beste wijnen uit Basilicata worden van de Aglianico druif gemaakt. De Aglianico is een echte kwaliteitsdruif die ook in Campania prachtige wijnen geeft. De beste uit Basilicata is de Aglianico del Vulture DOC uit de vulkanische wijngaarden van de Vulture regio op 400 tot 600 meter. Een aromatische en stevige rode wijn die veel elegantie kan hebben en die tot de meest interessante rode wijnen van Italië mag worden gerekend. Daarnaast maken de wijnboeren uit Basilicata rode wijn van Primitivo, Malvasia Nera en wit van Malvasia, Greco en de Fiano.

Rode wijnen uit Basilicata

De wijnproductie van de regio richt zich voor een groot deel op de “Aglianico del Vulture”.   De wijnen zijn van redelijke stevige structuur.  Ze heeft een donker gekleurde dikke schil. Aglianico loopt vroeg uit, maar rijpt heel laat. Soms kan ze zelfs pas in november geoogst worden. Gelukkig heeft men een Mediterraan klimaat en daardoor minder last van een weeromslag die voor groot verschil tussen oogstjaren kan veroorzaken. Aglianico groeit in een soort halve maan van Napels tot aan Bari.

Hier komen de beste Aglianico wijnen vandaan – de Aglianico del Vulture en de Taurasi – met aroma’s van pruim, kers, zwarte peper,  en chocola. door de stevige zuren en een optimale tannine kwaliteit kunnen deze wijnen lang rijpen . De grootste wijnen van Zuid-Italië worden gemaakt van Aglianico.  Een mooie voorbeeld is de Piano del Cerro Aglianico del vulture die bijvoorbeeld uitstekend combineren met gerechten met geit.

Witte wijnen

Voor de witte wijnen in Basilicata zijn er verschillende opties: Vesevo Greco di Tuffo DOCG bijvoorbeeld waar de greco druif , aangeplant op een oude verweerde vulkanische ondergrond (tufsteen) voor een lekker pittig mineralig glas zorgt. Maar ook de Malvasia zien we hier veel aangeplant.  Deze druif levert zeer aromatische wijnen op  met geuren van overrijpe abrikoos, perzik en peer en ook duidelijk nootachtig,  is zacht, elegant en heeft een matige zuurgraad. De fruittonen blijven op de achtergrond met in de afdronk een bittertje van amandelen.