Puglia

Als u fruitige, rijpe rode wijn wilt voor een goede prijs, hoeft u niet verder te zoeken dan Puglia. Enkele van de beste waarden in Italiaanse wijn komen uit deze zonnige, droge regio. De meeste Puglia-wijn is rood, vol en past goed bij een breed scala aan gerechten. Producenten in Puglia hebben zich gericht op het maken van geweldige rode wijnen en lokale druiven zoals Negroamaro, Primitivo en Bombino Nero zorgen voor heerlijk drinken.
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een druif
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Resultaat 1–12 van de 59 resultaten wordt getoond

Wijnen Puglia

Bekijk alle wijnregio’s van Italië

Puglia, veel van gehoord… maar waar ligt dat precies?

Puglia, ligt in de hak van Italië is het warm en droog. De naam van de streek zegt het eigenlijk al. De officiële Nederlandse naam is Apulië. De naam stamt af van het Romeinse ‘a-pluvia’. De betekenis daarvan is ‘gebrek aan regen’. Een prima klimaat voor wijnbouw met de juiste druivensoorten. De wijnstruiken wortelen zich daardoor diep in de bodem. Dat levert mooie geconcentreerde en vooral erg rijpe druiven op.

In Puglia worden veel druiven verbouwd. Vroeger waren deze wijn rustiek, hadden teveel alcohol en juist weer te weinig fruit. De moderne vinificatiemethoden met lekker veel rijp fruit als resultante zorgen voor wijnen die goed in smaak vallen bij de moderne wijndrinker.

Wijnen uit Puglia werden vaak gebruikt om andere wijnen mee te versterken. Maar net zoals in de andere Italiaanse regio’s wordt er de laatste decennia steeds meer waarde gehecht aan de kwaliteit van de wijnen, in plaats van de kwantiteit van de productie. De stempel ‘wijnkelder van Italië’ geldt dus al lang niet meer voor deze regio.

Is Puglia duur?

Kwaliteit staat voorop in Puglia, maar nog het is nog steeds niet duur en zeer betaalbaar! Dat kwaliteit inmiddels voorop staat, blijkt uit de inmiddels ruim 20 DOC herkomstbenamingen. Elke DOC is een bepaald afgebakend gebied waar met bepaalde vastgestelde druiven wijn mag worden gemaakt. Dankzij de gunstige ligging, de kwaliteit van de bodem en het heuvelachtige paesaggio, landschap, kunnen er in de regio Puglia goede kwaliteitswijnen worden gemaakt. Het gebied kent maar liefst 25 DOC-zones en 6 IGT’s, terwijl het wijngaardareaal van Puglia ruim 100.000 hectare omvat. Toch komt er nog steeds slechts 4% van het totale wijnaanbod als een DOC of IGT op de markt. Als de vraag naar deze populaire wijn blijft toenemen, lijkt er weinig in de weg te staan om het aanbod te vergroten.

Enkele wijnmakers uit Puglia waar Casa del Vino wijn van levert:

Rode wijnen uit Puglia

Twee druivensoorten zijn kenmerkend voor de streek Puglia. Negroamaro en Primitivo. Beide leveren vaak mooie en betaalbare wijnen op. De Negroamaro geeft stevige, dieprode wijnen met soms behoorlijk wat tannines. Soms maken ze er een blend van met bijvoorbeeld de Malvasia Nera. Of ze laten de druiven eerst iets indrogen. Daardoor ontstaan volle rijpere en echt geconcentreerde wijnen met minder tannines en meer restsuikers. De smaak wordt hierdoor geconcentreerd en veel zachter.

De rode wijnen van de druif Primitivo zijn vaak door het warme weer heerlijk intens van smaak en uitstekend van kwaliteit. Ze worden onder meer gebotteld onder de namen DOC Manduria of IGT Salento.  De Primitivo is juist in de USA bekend als de druif Zinfandel.  Onze Conte di Campiano Primitivo di Manduria is een zeer exemplarisch voorbeeld hiervan ! Heerlijk !

In het zuidelijkste deel van Puglia ligt het schiereiland Salento. De streek staat bekend om een aantal goede rode wijnen op basis van de druivensoorten Negroamaro en Malvasia nera. Een hiervan is de Salice Salentino met een droge, volle en zachte smaak. Deze rode wijn is in de afgelopen jaren enorm populair geworden in zowel Italië als in het buitenland. Door zijn smaak is de wijn buitengewoon goed te combineren met (rood) vlees en pastagerechten.

De Negroamaro is een autochtoon blauw druivenras uit Apulië. Het deelt met de Primitivo druif de heel rijpe smaak, maar heeft in tegenstelling tot deze laatste een uitgesproken bittere toets. Dit keert ook terug in de naam van de druif: negro (zwart) en amaro (bitter).  Een hele zwoele wijn kan dit opleveren, van stevig  maar ook wat lichter voor op de bank zoals de I Muri Negroamaro – Vigneti del Salento.

De wijnen proeven naar rijp, zwoel zwart fruit met lichtbittere en kruidige toetsen en zijn doorgaans niet goed bestand tegen veroudering. Zelfs de topwijnen drink je het liefst binnen de tien jaar na oogstdatum.

Witte wijnen

In Puglia is het warm met als resultante de witte druivensoorten het er niet altijd even makkelijk hebben. Maar juist door het goede  wijngaardmanagement en de juiste kelder kunnen er prima wijnen worden gemaakt. We zien hier veel Malvasia bianco, Chardonnay en ook de lokale Verdeca. Hiervan weet men prima sappige doordrink wijnen te maken zonder agressieve zuren. Laat je verleiden door onze I Muri Bianco. Een heerlijk glas en zeker niet duur!