Lombardia - Lombardije

Het wijngebied Lombardia – (Lombardije) ligt in het noorden van Italië. Milaan ligt in deze regio waarin veel mooie kwaliteitswijnen worden geproduceerd. Het wijngebied staat vooral bekend om de mousserende wijn die hier gemaakt wordt: Franciacorta. Maar er valt nog veel meer te ontdekken.
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een druif
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Toont alle 5 resultaten

Lombardije

Wijnen uit Lombardije

Lombardia (Lombardije) , gelegen in de driehoek Milaan-Bergamo-Brescia is niet geheel geschikt voor wijnbouw. Het noorden van Lombardije wordt gedomineerd door de Alpen, maar de grote meren spelen ook een enorme rol bij de klimaatomstandigheden in de regio. Lago di Como, Lago d’Iseo, Lago Maggiore en Lago di Garda zorgen ervoor dat het klimaat in de regio iets wordt getemperd. Echter alleen op de zuid-hellingen van Lombardije komen de druiven tot volledige rijpheid.  Hun “unique selling point ” komt uit Franciacorta, een als een Champagne gemaakte wijn die een uitstekende kwaliteit kan bereiken. En met een betere prijs kwaliteit verhouding dan de dure merken uit de champagne.

Franciacorta

De belangrijkste uitzondering is de Franciacorta DOCG. Een mousserende witte wijn en misschien wel de beste van Italië. Net als de Champagne, krijgt de Franciacorta een tweede gisting op de fles. Deze ‘traditie’ bestaat sinds 1961, toen Guido Berlucchi – destijds één van de belangrijkste wijnmakers van de regio – zijn eerste mousserende wijn maakte. Het was een doorslaand succes. Niet alleen de methode maar ook de druiven zijn ‘afgekeken’ van de Champagne: Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Blanc en soms een beetje Pinot Gris. Doordat Lombardije warmer en zonniger is dan de Champagne, hebben deze Italiaanse ‘Champagnes’ een relatief wat rijkere  smaak en dankzij hun kalkrijke grond toch de strakke mineralige touch die het ‘the nearest thing’to champagne maakt.

Onze Franciacorta Monzio Compagnoni is een prachtig voorbeeld hiervan. Toch die extra klasse op tafel. Franciacorta is de eerste mousserende wijn in Italië die een DOCG-kwalificatie kreeg. Absoluut het beste aperitief wat Italie kan bieden.  Wie eenmaal Franciacorta heeft ontdekt, is fan van deze wijn.

Rode wijnen uit Lombardije:

Een bekende is de Valtellina Superiore die  sinds 1998 pas het DOCG keurmerk heeft . De druif hier is de Chaivenasca . Die ken ik niet,  zul je denken, echter dit is een synoniem voor de wel bekende Nebbiolo.  De Chiavennasca is de trots van Valtellina.