Lugana

Voor degenen die nog niet bekend zijn met Lugana, je bent niet de enige – deze kleine DOC is in de loop der jaren grotendeels onbekend gebleven. Lugana is ook een van de weinige Italiaanse wijnregio’s die twee provincies, Brescia en Verona, en twee regio’s, Lombardije en Veneto, doorkruist. En mocht u zich in Noord-Italië aan het Garda meer bevinden, dan ligt de regio Lugana aan de rand van het grootste meer van Noord-Italië, het Gardameer, dat een onmogelijk prachtig landschap uitstraalt.
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een druif
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal

Lugana is een pittoresk, voor witte wijn specifiek wijnbouwgebied in Noord-Italië. Het wijngaardgebied strekt zich uit over de regionale grens tussen Lombardije in het westen en Veneto in het oosten. Het ligt aan de zuidkant van het Gardameer.  De wijnstokken vormen een relatief nieuwe toevoeging aan het landschap van vissersdorpjes en stadjes met kasteeltoppen.

De meeste wijngaarden van Lugana strekken zich uit van het dorp Desenzano tot Peschiera, inclusief delen van Lonato, Pozzolengo en Sirmione. Dit vormt een relatief kleine productiezone van slechts 600 ha. De druivensoort Verdicchio (ook bekend als Turbania) is het essentiële ingrediënt in de witte wijnen uit het gebied. Het gedijt dan ook goed op de kalkhoudende kleigronden van de zone. Deze zijn rijk aan minerale zouten die het fruit helpen om een ​​hoge mate van rijpheid en organoleptische complexiteit te bereiken. Alle Lugana-wijnen moeten minimaal 90% van deze variëteit bevatten en zijn vaak geprezen om hun balans, structuur en geur (vergelijkbaar met die van Soave Classico). Ze kenmerken zich ook door hun frisheid, fruitconcentratie, onderliggende bloemen- en kruidentonen en delicate zuurgraad.

Lugana staat niet alleen bekend om zijn fruitige witte wijnen. Het staat bovendien ook bekend om zijn intens gekleurde rode wijnen, gemaakt met behulp van Groppello-, Marzemino-, Sangiovese- en Barbera-druiven.