020-2614758 Account Wijnmandje

Trentino

Trentino ligt in het Noorden van Italië, tussen de Dolomieten en het Gardameer. Er worden vooral frisse, fruitige witte wijnen gemaakt van Chardonnay en Pinot Grigio. De meeste zijn mousserend. Maar Trentino heeft verder ook onbekendere wijnschatten. Zoals de rode wijn van Marzemino en Teroldego druiven.
Prijs
Wijnen per streek
Druif
Chardonnay (1)
Teroldego (1)
Jaar

Trento DOC (nu gecommercialiseerd in handelsmerkvorm als Trentodoc) is de benaming voor metodo classico mousserende wijnen in Trentino-Alto Adige, in het uiterste noorden van Italië. Het moet niet worden verward met het Trentino DOC, waarvan het in 1993 werd gescheiden.

Dit laatste geldt alleen voor stille wijnen. Ze delen echter dezelfde wijnbouwzone van 74 wijnbouwgemeenten in de valleien van de Adige, Cembra, Vallagarina, Sarca, Valsugana en Giudicarie.

Er waren 984 hectare (2.430 acres) Trentodoc-wijngaarden geregistreerd in 2018. Dit vergeleken met 7.076 ha (17.478 acres) Trentino DOC-wijnstokken. Hoewel Trentino vier genoemde subregio’s heeft, zijn deze niet van toepassing op mousserende wijnen.

Er zijn veel macroklimaten in dit uitgestrekte gebied, met Trentodoc-wijnstokken die tot 900 meter hoog zijn geplant. Over het algemeen helpen dag-nacht temperatuurschommelingen om de zuurgraad in het fruit te produceren, wat nodig is voor mousserende wijnen. De bergen van de Dolomieten bieden beschutting, terwijl de warme wind uit het Gardameer verder naar het zuiden waait, voor luchtcirculatie zorgt en de druiven vrij houdt van rot en meeldauw.

Wijnmaken in Trentodoc
Trentodoc Spumante-wijnen worden geproduceerd volgens de methodo classico (de Franse champagnemethode). Ze kunnen elk percentage van de klassieke champagnedruiven Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier, plus Pinot Blanc bevatten. Dit geldt zowel voor bianco als voor rosato.

Standaard niet-vintage versies kunnen elk zoetheidsniveau hebben en moeten ten minste 15 maanden op hun droesem blijven. Dit loopt op tot 24 maanden voor vintage wijnen (millesimato) en 36 maanden voor riserva. Dit laatste mag alleen variëren van brut nature (nuldosering) tot brut. Normale wijnen brij bereiken ten minste 11,5 procent alcohol per volume, riservas 12 procent.

De traditie van het maken van mousserende wijn in het gebied van Trentodoc dateert van bijna een eeuw vóór de vorming van de appellatie. Giulio Ferrari, die ervaring had opgedaan met het maken van wijn in de Champagne, bracht rond 1900 Chardonnay-druiven naar het gebied. Het bedrijf dat hij oprichtte is nog steeds de bekendste producent van metodo classico-wijnen van Trentodoc en Italië.