020-2614758 Account Wijnmandje 1

Negroamaro

Negroamaro is een van de meest belangrijke druivensoorten in Puglia in Zuid Italië, en dan nog met name in Salento.
Prijs
Wijnen per streek
Puglia (12)
Salento (1)
Druif
Jaar

Wat is Negroamaro?

Negroamaro is een druivensoort met een donkere schil die al minstens 1500 jaar wordt geassocieerd met de regio Puglia in Zuid-Italië. Negroamaro komt het meest voor in een blend, naast Primitivo, Malvasia Nera, Sangiovese of Montepulciano, en wordt gewaardeerd om zijn diepe kleur, medium-volle tannines en donkere bessenaroma’s.

De variëteit kan ook aardse tonen toevoegen die kunnen overgaan in licht medicinale smaken. Het is licht aromatisch en kan complexe wijnen produceren die kenmerken vertonen van gemalen bruine kruiden zoals kruidnagel, kaneel en piment.

Thuis in Salento

Het schiereiland Salento in Puglia is aantoonbaar de bron van de beste Negroamaro-wijnen, met name die geproduceerd onder de titel Salice Salentino DOC. Het warme mediterrane klimaat past hier goed bij de variëteit, waardoor de wijnstokken optimale rijpheidsniveaus bereiken.

Een relatief droogtebestendige variëteit, die zelden last heeft van de beperkte regenval in het gebied. Het is verder gecharmeerd van lokale wijnbouwers omdat het een betrouwbare kropper is.

Wat betekent Negroamaro?

Er zijn twee stromingen over waar de naam Negroamaro vandaan komt. De eerste is dat het een moderne Italiaanse vertaling is (waar “negro” “zwart” betekent en amaro “bitter”), verwijzend naar de donkere kleur en hartige smaken van de variëteit.

Het is echter bekend dat het hete zuidelijke uiteinde van Italië rijpe rode wijnen produceert met een hoog suikergehalte, dus “bitter” moet niet te letterlijk worden genomen. De tweede denkrichting hanteert een Latijn-Griekse interpretatie en zegt dat het “donkerzwart” betekent, een verwijzing naar de intense kleur van de druif.

Aangenomen wordt dat de variëteit vanuit Griekenland in Puglia is binnengekomen, waarschijnlijk via het huidige Albanië.

Een beetje Negroamaro wordt geteeld in Californië en Australië, maar de variëteit blijft het meest geassocieerd met de hak van de Italiaanse laars.

Synoniemen zijn onder meer: ​​Nigramaro, Negro-Amaro.

Voedselcombinaties voor Negroamaro-wijnen zijn onder meer: Gestoofde everzwijnenschenkel, Lam rogan josh, Spaghetti en pittig gekruide gehaktballetjes.

Negroamaro druif