☰ MENU
Menu

Fibbiano Vermentino

2024

Jaar:

Land:

Regio:

Druif:

Classificatie:

Alcohol:

Inhoud:

Op dronk:

 17,25

Prijs per fles

18 op voorraad

Nog 18 flessen op voorraad

betaal veilig met ideal betaal veilig met creditcards betaal veilig met paypal betaal veilig met belfius betaal veilig met bancontact betaal veilig met kbc  

Jaar:

Land:

Regio:

Druif:

Classificatie:

Alcohol:

Inhoud:

Op dronk:

Een frisse Toscaanse Vermentino met een vleugje zeelucht

Citroenmelisse, tijm en lavendel – dat is wat je als eerste opvalt bij deze levendige, droge witte wijn. De Fibbiano Vermentino is helder lichtgeel met groene nuances. Hij komt uit de glooiende heuvels rondom Pisa, in Toscane. Gemaakt van 100% Vermentino-druiven, geteeld op een ondergrond vol fossiele zeeschelpen. Deze bijzondere ligging – tussen de Tyrreense Zee en de rivier de Era – geeft de wijn zijn kenmerkende ziltige toets.

Voor wie houdt van witte wijnen met frisheid, structuur en een duidelijke link met het terroir, is dit een uitstekende keuze. Fattoria Fibbiano, het wijnhuis achter deze fles, werkt sinds 1560 met lokale druivenrassen. Een wijnhuis met geschiedenis, maar met oog voor natuurlijke expressie. Benieuwd naar iets sprankelenders? Probeer dan zeker ook hun Pet-Nat!

Smaakprofiel en gerechten om te combineren

De Fibbiano Vermentino is fris, zacht en heeft een minerale spanning die mooi in balans is. Je proeft appel, een subtiel bittertje en een vleugje ziltigheid die doet denken aan een zeebries. De zuurgraad is levendig, maar nooit scherp. Serveer hem rond de 12 à 13 graden voor het beste resultaat.

Perfect te combineren met:

  • Gegrilde dorade of zeebaars

  • Pasta met garnalen en courgette

  • Salade van geitenkaas en verse kruiden

  • Aspergerisotto

  • Mosselen in witte wijn

  • Groenteterrine met mediterrane kruiden

Deze Vermentino is breed inzetbaar aan tafel en laat zich goed combineren met lichte gerechten uit de zee of de tuin.

Het domein en het maakproces

Fattoria Fibbiano bevindt zich op 120 meter hoogte in het Toscaanse heuvellandschap. De wijngaarden worden dicht beplant (2,20 bij 0,80 meter) en leveren zo’n 70 quintaal per hectare. Gesnoeid is er met sporen, om de kwaliteit van het fruit te optimaliseren.

Begin september vindt de oogst plaats, met de hand en bij voorkeur vroeg op de dag. Om oxidatie te vermijden, wordt de most direct gekoeld met CO₂-ijs. Vervolgens laat men het sap gedurende dertig dagen gisten bij een gecontroleerde temperatuur. Daarna rijpt de wijn zes maanden in cementen vaten en nog eens zes maanden op fles. Van deze wijn worden jaarlijks 20.000 flessen gemaakt.

Wat zegt de expert?

Harold Hamersma gaf deze wijn een 9 en schreef:
“Een terroir dat de Vermentino verleidt tot een licht grassige bianco, appels uit een niet getrimde boomgaard, fijne bittertjes, kwispelende zuren en een licht vermoeden van ziltigheid.”

Alternatieve wijnen

Log in of maak een nieuw account aan om je favoriete wijnen te bewaren en te kunnen delen met vrienden en familie.