☰ MENU
Menu

Biserno Campo di Sasso Insoglio del Cinghiale

2023

Jaar:

Land:

Regio:

Classificatie:

Alcohol:

Inhoud:

Op dronk:

 32,80

Prijs per fles

24 op voorraad

Op voorraad

betaal veilig met ideal betaal veilig met creditcards betaal veilig met paypal betaal veilig met belfius betaal veilig met bancontact betaal veilig met kbc  

Jaar:

Land:

Regio:

Classificatie:

Alcohol:

Inhoud:

Op dronk:

Insoglio del Cinghiale: een echte Super-Tuscan, en dat proef je!

De geur van zwarte kersen, bramen en tabak komt je meteen tegemoet. Dit ís wat men bedoelt met een Super-Tuscan. De Biserno Campo di Sasso Insoglio del Cinghiale komt uit het westen van Toscane, vlak bij de Middellandse Zee. Deze blend, die voornamelijk bestaat uit Syrah en Merlot en wordt aangevuld met Cabernet Sauvignon en Petit Verdot, is een toonbeeld van moderne wijnbouw in de regio.

En voor wie zich afvraagt waar de naam vandaan komt: ‘Insoglio del Cinghiale’ betekent letterlijk ‘opstandig wild zwijn’.

De invloed van de zee zorgt voor een bijzonder microklimaat dat de druiven laat schitteren. Dit is een wijn die uitnodigt – tegelijkertijd verfijnd én toegankelijk. Perfect dus voor wie kennis wil maken met de wereld van de Super Tuscans. Harold Hamersma omschreef hem als “een Italiaan voor liefhebbers van Bordeaux” en gaf een score van 9.

De smaak van Biserno Campo di Sasso

In de mond vertelt deze wijn een verhaal dat begint met rood en zwart fruit. Kersen en bramen voeren de boventoon, gevolgd door tonen van tabak en gedroogde kruiden. De tannines zijn zijdezacht en fraai geïntegreerd, wat de afdronk soepel maakt. De balans is precies goed – niet te zwaar, niet te licht. Je proeft duidelijk de warmte van de Toscaanse zon, én het frisse briesje van de zee.

De mediterrane vegetatie – de maquis – komt terug in tonen van myrte en rozemarijn. Een snufje peper en geroosterde elementen ronden het geheel mooi af. De Insoglio del Cinghiale is makkelijk te drinken, maar heeft ook mooie lengte. Perfect bij:

  • Gebraden vlees zoals ossenhaas

  • Stoofpotten van wild

  • Gerijpte kazen als Pecorino

  • Gegrilde groente met kruiden

  • Pasta met ragù of truffel

  • Lamsvlees met rozemarijn

Het verhaal achter Antinori’s Tenuta di Biserno

In 1995 stuitte Lodovico Antinori op een bijzonder gebied aan de rand van Bolgheri. Na analyse van de grond en het klimaat was hij overtuigd: hier kon iets uitzonderlijks ontstaan. Samen met zijn familie – Piero, Ilaria, zoon Niccolò – en landeigenaar Umberto Mannoni richtte hij Tenuta di Biserno op.

Het domein grenst aan het historische Bolgheri en kijkt uit op de Tyrreense Zee. De Biserno Campo di Sasso Insoglio del Cinghiale is de basiswijn van dit prestigieuze domein. De naam “Insoglio” verwijst naar een plek waar wilde zwijnen zich in het zand wentelen – een knipoog naar de ruige ziel van de Maremma.

Recensies van wijnkenners

  • 93 punten – James Suckling (Insoglio 2022)

  • 93 punten – Falstaff (Insoglio 2022)

  • 9 punten – Hamersma

GEUR: rood en zwart fruit, gedroogde kruiden, peper
SMAAK: rijp fruit, warmte, zachte tannine, drop
– 16/17 punten, Perswijn (Insoglio 2020)

  • 91 punten – The Wine Advocate (Insoglio 2018)

Campo di Sasso: het unieke terroir

De druiven voor deze wijn zijn afkomstig van het domein Campo di Sasso, vlak bij de Middellandse Zee. Hier liggen 56 hectare met zandgronden die uitermate geschikt zijn voor druiven als Syrah. De iets hogere temperaturen in dit deel van Toscane bevorderen een optimale rijping. In tegenstelling tot het nabijgelegen Bolgheri – met zijn stenige ondergrond – heeft Campo di Sasso een eigen karakter.

Na de pluk worden de druiven ontsteeld en vergist gedurende 2 tot 3 weken bij 28 graden. Vervolgens ondergaat de wijn de malolactische gisting. Daarna rijpt 40% van de wijn vier maanden in gebruikte Franse eiken vaten. Deze combinatie van modern vakmanschap en terroirgedreven wijnmaken levert een wijn op die wereldwijd erkenning krijgt. James Suckling en Falstaff gaven beiden 93 punten – en terecht.

Alternatieve wijnen

Log in of maak een nieuw account aan om je favoriete wijnen te bewaren en te kunnen delen met vrienden en familie.