Primitivo di Manduria

Primitivo di Manduria smaakt naar donker fruit zoals verse vijgen, bosbessen en gebakken bramen. Er is ook een duidelijk gedroogd fruit-leer karakter. Het woord Primitivo betekent niet primitief in het Italiaans, maar betekent eigenlijk vroege rijping aangezien deze druiven vroeg in het seizoen veel suiker verzamelen. Door de vroege rijping zijn de resulterende wijnen groot, weelderig en vol fruit.

Prijs
Wijnen per streek
Druif
Primitivo (8)
Jaar

Primitivo di Manduria is een regio in het zuidelijke Puglia waar krachtige, volle rode wijn wordt gemaakt. De wijn wordt gemaakt van de lokaal geteelde Primitivo-druif. De druif Primitivo is ook bekend als Zinfandel (Californië) en Tribidrag (Kroatië). Het klimaat van Puglia is typisch mediterraan: aan de kust is het ‘s zomers warm en droog met een gemiddelde temperatuur van bijna 30ºC. In de winter is het mild en regenachtig. Neerslag valt er vanaf het midden van de herfst en in de winter, maar de neerslag is zeer beperkt. Het gebied heeft een vlak landschap dat nauwelijks bescherming biedt aan de warmte van de genadeloze zon.

Toenemende populariteit

De kwaliteit van Primitivo-wijn wordt al eeuwen in Italië erkend. Het werd ooit voornamelijk gebruikt voor het blenden door meer commercieel succesvolle wijnhuizen in Noord-Italië en Frankrijk. De wijn van de Primitivo druif kan de in Noord-Italië geproduceerde wijnen meer diepte te geven. Puglia heeft vergeleken met Noord-Italië relatief weinig ervaring in het vercommercialiseren van hun wijnen, waardoor de Primitivo nog niet zo bekend is buiten Italië. Kleinschalige producenten hebben het moeilijk om de internationale markt te bereiken om op hetzelfde niveau te concurreren als de meer bekende Italiaanse wijnrassen. Maar de wijn wint steeds meer aan populariteit, onder andere in Nederland en UK. In Europa onderkent men steeds meer het warme, volle karakter van de Primitivo druif en de vaak uitstekende prijs-kwaliteit verhouding.

DOC Regels

Volgens de regels van DOC Primitivo di Manduria wordt de wijn 100% gemaakt van Primitivo-druiven. Dit in tegenstelling tot andere Primitivo-DOC wijngebieden zoals Gioia del Colle Primitivo, die melanges zijn. De wijn uit Primitivo di Manduria bevatten overigens een vrij hoog alcoholpercentage van ongeveer 14%. Qua smaak hebben Primitivo wijnen uit dit gebied hebben tonen van pruimen en specerijen, maar vanwege de samenstelling van de bodem en het klimaat is het fruitkarakter minder jammy. De structuur van de wijn is wat meer verwant aan oude wereldwijnen, met rustieke tonen van aarde en specerijen, evenals getemde fruitsmaken.