Top 10 beste appasimento wijnen

In Italië hebben ze de appassimento-methode om volle wijnen te maken. De druiven worden eerst wat ingedroogd en dan pas geperst. Dat geeft een volle intense wijn, vaak met een subtiel zoetje en een mooie complexiteit. Dit zijn de 10 favoriete appassimento-wijnen van Casa del Vino.

Meer van onze wijnen bekijken?

Appasimento: een unieke Italiaanse methode om wijn te maken

Appassimento-wijnen zijn Italiaanse wijnen die worden geproduceerd door druiven te laten indrogen voordat ze worden geperst en gefermenteerd. Dit proces concentreert de suikers, smaken en aroma’s in de druiven, resulterend in een wijn met een intensere smaak en een hoger alcoholgehalte.

De druiven worden meestal op matten of in kisten gelegd en gedurende een bepaalde periode (meestal enkele weken tot enkele maanden) gedroogd, waardoor ze een deel van hun vocht verliezen. Dit zorgt ervoor dat de suikers en andere componenten in de druif geconcentreerder worden.

Na het droogproces worden de druiven geperst en vindt de fermentatie plaats, waarbij de suikers worden omgezet in alcohol. Het resultaat is een wijn met een hogere concentratie van fruitige aroma’s, een vollere body en een vaak zoetere smaak, afhankelijk van de mate van indrogen van de druiven.

Appassimento-wijnen worden voornamelijk geproduceerd in regio’s zoals Veneto, waar de beroemde Amarone-wijnen vandaan komen, maar ook in andere delen van Italië, zoals Puglia en Sicilië. Deze wijnen zijn vaak rijk, complex en geschikt om te verouderen, en ze zijn een uitstekende keuze voor liefhebbers van volle rode wijnen met een uitgesproken karakter.

Waarom zijn wijnen gemaakt volgens de appasimento-methode zo lekker?

Appassimento-wijnen hebben verschillende eigenschappen die ze aantrekkelijk maken voor veel wijnliefhebbers:

  1. Intense smaken en aroma’s: Het indrogingsproces concentreert de suikers, smaken en aroma’s in de druiven. Dit resulteert in wijnen met een diepe, geconcentreerde smaak en een complex aroma van rijp fruit, gedroogd fruit, kruiden en bloemige tonen.
  2. Zachte tannines: Doordat de druiven tijdens het appassimento-proces een deel van hun water verliezen, worden de tannines in de schil zachter. Dit zorgt voor een zijdezachte mondgevoel in de resulterende wijn, waardoor deze gemakkelijk te drinken is, zelfs op jonge leeftijd.
  3. Hoger alcoholgehalte: Omdat de suikers geconcentreerder worden in de gedroogde druiven, resulteert dit vaak in wijnen met een hoger alcoholgehalte. Dit draagt bij aan de volle body en de warme, rijke smaak van de wijn.
  4. Unieke stijl: Appassimento-wijnen hebben een unieke stijl die hen onderscheidt van andere wijnen. Ze zijn vaak krachtig, complex en geschikt om te verouderen, waardoor ze een speciale plaats innemen in de wereld van de wijn.

Al deze factoren dragen bij aan de populariteit en het genot van appassimento-wijnen, waardoor ze een favoriete keuze zijn voor liefhebbers van volle, geconcentreerde rode wijnen met een uitgesproken karakter.