☰ MENU
Menu

Rijke & complexe witte wijn

Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Prijs
Prijs - slider
Prijs - inputs
Flesinhoud
Zoek op inhoud
Flesinhoud
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Alcoholpercentage
Zoek op alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Jaargang
Zoek op jaargang
Jaargang
Duurzaam
Duurzaam
Smaak
Speciaal
Speciaal

Rijke & Complexe Witte Wijn

Rijke & complexe witte wijn heeft een hoge intensiteit en vele lagen aan aroma’s. Deze wijnen hebben een volle body en diepe structuur, vaak versterkt door rijping op eikenhout of een bijzondere vinificatie. Het smaakprofiel onthult zich in gelaagde tonen van rijp fruit zoals abrikoos, perzik en ananas, naast subtiele accenten van noten, boter en specerijen. Door de evenwichtige zuurgraad behouden deze wijnen een verfijnde elegantie, ondanks hun rijkdom.

Voorbeelden van Druivenrassen en regio’s in dit smaakprofiel:

Typische druivensoorten en regio’s die dit profiel vertegenwoordigen zijn onder andere:

  • Chardonnay: Bourgogne (bijv. Meursault, Puligny-Montrachet), hogere segment Italië, Californië, Zuid-Afrika
  • Viognier: Condrieu in de Rhône-vallei
  • Sémillon: Bordeaux en Hunter Valley in Australië
  • Roussanne en Marsanne, zoals in Crozes Hermitage, noord Rhône, Frankrijk
  • Mooiere Friulano en Ribolla Gialla: Friuli, Italië
  • Mooie Fiano en Greco di Tufo: Campanië, Italië
  • Witte Rioja met hout en MLF
  • Witte VDP wijn zoals Weissburgunder, Grauburgunder en Riesling uit Duitsland
  • Grand Cru wijnen uit de Alsace
  • Sauvignon Blanc van het hogere segment Loire, Frankrijk of Alto Adige Italië
  • Witte Etna wijnen uit Sicilië, Italië
  • Volle witte wijn uit Umbria, Italië

Deze wijnen worden vaak geproduceerd in zonnige streken, waar de druiven optimaal rijpen. Vinificatietechnieken zoals rijping op gist (sur lie) en malolactische fermentatie voegen extra diepte en een romige textuur toe.

Wijn-Spijs Combinaties

De rijke en verfijnde aard van deze witte wijnen maakt ze tot uitstekende begeleiders van gerechten met een vol en romig karakter. Ze passen bijzonder goed bij vette vis zoals zalm of zeebaars, en bij gevogelte of kalfsvlees in boterige sauzen. Daarnaast vormen ze een harmonieus duo met romige pasta’s, risotto’s en zachte kazen.